Poliţiştii avertizează asupra obiectele pirotehnice

Oamenii legii atrag atenţia asupra folosirii obiectelor pirotehnice în perioada sărbătorilor de iarnă. Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Sălaj va desfăşura în această perioadă premergătoare sărbătorilor acţiunea „Foc de artificii”, având ca scop informarea populaţiei privind respectarea regimului legal al deţinerii, comercializării şi folosirii articolelor pirotehnice, precum şi creşterea siguranţei cetăţenilor şi prevenirea unor accidente ce pot fi cauzate de folosirea ilegală sau necorespunzătoare a acestora.
Potrivit unui comunicat de presă remis de IPJ Sălaj, articolele pirotehnice de divertisment sunt clasificate în patru categorii, iar dintre acestea numai cele din categoria I pot fi deţinute şi folosite de către persoanele fizice. „Vânzarea acestor articole către public se face numai de către persoanele juridice autorizate în acest sens, în spaţii amenajate şi numai către persoanele care au împlinit vârsta de 16 ani”, se arată în informaţia de presă.
Potrivit reglementărilor legislative, celelalte categorii de articole pirotehnice (2, 3, 4) pot fi comercializate numai către persoane juridice autorizate şi pot fi deţinute şi folosite numai de personal calificat în activitatea de pirotehnician. Nerespectarea acestor prevederi constituie infracţiune, pedepsită cu închisoarea de la trei luni la un an.
Folosirea articolelor pirotehnice este interzisă: între orele 24 şi 6; la o distantă mai mică de 50 de metri de construcţiile de locuinţe cu patru niveluri şi mai puţin de 100 de metri faţă de cele cu peste patru niveluri; la o distanţă mai mică de 500 de metri faţă de locurile de depozitare sau livrare a combustibililor, instalţiilor de gaze sau de înaltă tensiune; pe drumurile publice, aleile pietonale şi în spaţii deschise cu aglomerări de persoane. Nerespectarea acestor prevederi se sancţionează cu amendă între 3.000 şi 6.000 lei.
Organizarea jocurilor cu articole pirotehnice este permisă persoanelor autorizate, numai cu avizul poliţiei sau, după caz, cu acordul primăriei şi al pompierilor.
Pentru a nu încălca legea şi a nu se expune unor pericole, cei care doresc să cumpere articole pirotehnice, trebuie să le achiziţioneze numai din locurile autorizate şi doar pe cele din categoria I. În acest sens, articolele pirotehnice trebuie să fie inscripţionate pe ambalaj, în limba română, cu: denumirea, categoria din care fac parte, marcajul de conformitate „CE”, instrucţiuni de folosire, termenul de garanţie, precum şi pericolele care pot apărea la păstrarea, depozitarea, manipularea sau folosirea acestora.

Leave a Comment